Przetargi - Bydgoszcz |
Autor |
Wiadomość |
Konstal
Przyjaciel PTram'u

Mój KUID: 479447
|
Wysłany: 2012-08-28, 16:21 Przetargi - Bydgoszcz
|
|
|
Cytat: | Solaris wyprodukuje autobusy dla bydgoskiego MZK
Wielkopolska firma Solaris wyprodukuje 24 nowe autobusy dla bydgoskiego MZK. To pierwsze pojazdy tego producenta we flocie miejskiego przewoźnika.
W przetargu wystartowały cztery firmy: obok Solarisa EvoBus, która jest przedstawicielem Mercedesa, Lider Trading występujący w imieniu Solbusa z Solca Kujawskiego oraz MAN. Ofertę firmy z Solca odrzucono z powodu braku wymaganego przez MZK doświadczenia w produkcji pojazdów.
Miejskie Zakłady Komunikacyjne za dostawę zapłacą prawie 24,3 mln zł. Za tę kwotę do Bydgoszczy dostarczonych zostanie 10 autobusów przegubowych i 14 jednoczłonowych. Oprócz ceny MZK przy wyborze dostawcy brał pod uwagę również m.in. materiał, z którego wykonany będzie pojazd, aspekty związane z ochroną środowiska oraz liczbę miejsc siedzących dostępnych z poziomu niskiej podłogi w pojeździe.
Od wielu lat dostawcą autobusów dla miejskiego przewoźnika był Mercedes. Obecnie w jego flocie znajduje się 85 pojazdów tego producenta. Tym razem Mercedes przegrał i w MZK pojawią się solarisy. Bydgoszczanie jednak dobrze znają tę markę, bo posiada je zarówno Mobilis, jak i PKS.
http://bydgoszcz.gazeta.p....#ixzz22C8Ypz6L |
Trochę zaspałem z tym bo na szczęście nic z tego...
Załamał bym się gdyby Solaris miał dostarczyć naszemu MZK autobusy...
Mercedes i Solbus na szczęście się odwołali. O to wyniki :
Cytat: | 1) skarga Solbusa oddalona
2) skarga EvoBusa uwzględniona
3) wybór Solarisa unieważniony
MZK musi ponownie rozpatrzyć oferty
KIO zwróciła uwagę, że w ofercie Solarisa brakowało dokumentów, a część była w języku obcym bez tłumaczenia,
dlatego Solaris ma je uzupełnić i wówczas będzie można ponownie rozpatrzyć oferty.
|
Więc zaczynamy od początku |
|
 |
Konstal
Przyjaciel PTram'u

|
Wysłany: 2012-09-24, 21:07
|
|
|
NIEEEEE !!
Cytat: | Ponowne rozpatrywanie ofert w przetargu na dostawę 24 nowych autobusów dla MZK nie przyniosło niespodzianek. - Komisja przetargowa ponownie uznała, że najlepszą ofertę przedstawiła nam firma Solaris - informuje Paweł Czyrny, prezes Miejskich Zakładów Komunikacyjnych. Zaraz jednak dodaje, że decyzja podjęta 13 września uprawomocni się dopiero za 10 dni.
Przypomnijmy, że z pierwotnym wynikiem przetargu nie zgodziły się dwie firmy: oferująca mercedesy spółka Evobus oraz Lider Trading, który chciał sprzedać Bydgoszczy solbusy. Kolejne protesty wydają się już jednak mało prawdopodobne. A to oznacza, że wart 24,3 mln złotych kontrakt trafi do producenta autobusów z Wielkopolski. W zamian Solaris dostarczy MZK 14 krótkich modeli urbino 12 oraz 10 przegubowych - urbino 18.
Nowe pojazdy będą sukcesywnie pojawiać się na ulicach Bydgoszczy jeszcze w 2012 roku. Zastąpią najbardziej wysłużone volva i many. Nie wiadomo tylko, które linie będą obsługiwać. - To ustalimy jeszcze z organizatorem komunikacji publicznej w Bydgoszczy, czyli z zarządem dróg - tłumaczy Paweł Czyrny. |
|
|
 |
Konstal
Przyjaciel PTram'u

|
Wysłany: 2012-12-28, 23:35
|
|
|
Ja wiedziałem Kuźwa że tak będzie !
K A T A S T R O F A ! ! ! !
Porażka roku... najgorsze paskudztwo jakie jeździło jeździło po Bydgoszczy... to malowanie to żart czy co !? Bo chyba im się daty z 1 kwietnia pomyliły ! Wstyd i hańba. Dobrze że nie mieszkam już w Bydgoszczy i nie muszę na to patrzeć codziennie........
BOŻE WIDZISZ I NIE GRZMISZ ?
Nie powiem, z wyświetlaczami fajny pomysł ale resztę wsadźcie sobie tam gdzie światło nie zagląda...
W pierwszej chwili złapałem się za łep, a potem zakryłemc usta żeby nie obudzić ludzi wokół...
I jeszcze ten Solarisowy jamnik jakiś tandetny.... co to ma być...?
Rok temu prezenty były lepsze...
 |
|
 |
BATI1972
Moderator

Mój KUID: 576090
Mój Trainz: TS2010
|
Wysłany: 2012-12-28, 23:48
|
|
|
Ten sam szajc zawitał też do Torunia. |
_________________ Nie wszystko co widzimy i slyszymy jest tym na co wyglada.
 |
|
|
|
 |
Konstal
Przyjaciel PTram'u

|
Wysłany: 2012-12-29, 00:04
|
|
|
Jedyny plus w Toruniu to to że te autobusy wyglądają w miarę estetycznie z zewnątrz, są po prostu białe..., a ten nasz... nie chcę się już denerwować bo o ile mogłem tyle wyżyłem się w tamtym poście... nadal mnie mdli na ich widok
I jeszcze ta fatalnie mała ilość miejsca na nogi z tyłu(tam obok silnika)... co oni dla karłów te busy robią ? W Mercedesie mogę z tyłu rozsiąść się wygodnie i jeszcze mam luz... a nie należę do ludzi niskich |
|
 |
karol105Na
Geodeciarz

Mój KUID: 429871
|
Wysłany: 2012-12-29, 00:15
|
|
|
Tego samego solarisowego szajsu już w Kielcach jest za dużo, też dobrze, że ja tam rzadko jestem Powiem szczerze, że teraz chyba dużo miast w Polsce woli zastosować tani produkt bez względu na awaryjność, zamiast zastosować czegoś porządniejszego |
_________________ Moje mapy:
Czarnów [FINISH!]
Kielczyce [FINISH!]
Górno [8%]
Dopóki walczysz - jesteś zwycięzcą. |
|
|
|
 |
zyleta
Elitarny User

Mój Trainz: TS2009
|
Wysłany: 2012-12-29, 04:57
|
|
|
Solaris, bardzo porzadny autobus polskiej produkcji, jezdze nimi codziennie i dla mnie sa bardzo wugodne, wrecz moje ulubione autobusy z Krakowa. Nie rozumiem czemu ich nie lubicie |

|
|
|
|
 |
BATI1972
Moderator

|
Wysłany: 2012-12-29, 10:42
|
|
|
zyleta napisał/a: | Solaris, bardzo porzadny autobus polskiej produkcji, jezdze nimi codziennie i dla mnie sa bardzo wugodne, wrecz moje ulubione autobusy z Krakowa. Nie rozumiem czemu ich nie lubicie |
Jak podrośniesz i przytyjesz to pogadamy. |
 |
|
|
|
 |
zyleta
Elitarny User

|
Wysłany: 2012-12-29, 12:30
|
|
|
To moze rower i po pewnym czasie polubicie te autobusy? ;] |

|
|
|
|
 |
BATI1972
Moderator

|
Wysłany: 2012-12-29, 14:05
|
|
|
zyleta napisał/a: | To moze rower i po pewnym czasie polubicie te autobusy? ;] |
Rozumie że nic gorszego niż rower od tego autobusu już nie ma. |
 |
|
|
|
 |
Ptramowicz [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-29, 16:10
|
|
|
http://www.dropbox.pl/fil...15EF41B4D04E887
Flaga Rosji? Chwila moment, to Bydgoszcz to jest w Polsce, bo po malowaniu już zaczynam wątpić.
Malowanie okropne. Dobrze że ja mam swoją kochaną Łódź i nasze kochane malowanie, żółto-czerwone...
http://static1.money.pl/i/h/116/f139892.jpg
karol105Na napisał/a: | Tego samego solarisowego szajsu już w Kielcach jest za dużo, też dobrze, że ja tam rzadko jestem Powiem szczerze, że teraz chyba dużo miast w Polsce woli zastosować tani produkt bez względu na awaryjność, zamiast zastosować czegoś porządniejszego |
Powiem Tobie, że jeżeli w zajezdni będą o niego dbać, to nie jest taki awaryjny. ja jako Łodzianin, moge pochwalic się solarisem, bo są mało awaryjne niż np. mercedesy O 345 G conecto :
http://212.191.130.194/files/m_conecto.jpg
Pozdrawiam i składam kondolencje |
|
|
|
 |
burmistrz
Elitarny User

Mój Trainz: Trainz Classics
|
Wysłany: 2012-12-29, 16:30
|
|
|
Ptramowicz napisał/a: | Dobrze że ja mam swoją kochaną Łódź i nasze kochane malowanie, żółto-czerwone... |
...zerżnięte chamsko po Warszawie.
Ja również składam serdeczne kondolencje. |
_________________ Konstal 13N- czujesz że jedziesz.
Stop politmuchowozom! |
|
|
|
 |
Ptramowicz [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-29, 16:56
|
|
|
burmistrz napisał/a: | Ptramowicz napisał/a: | Dobrze że ja mam swoją kochaną Łódź i nasze kochane malowanie, żółto-czerwone... |
...zerżnięte chamsko po Warszawie.
Ja również składam serdeczne kondolencje. |
Chwila moment. Mylisz się. Łódź nie jest taka chamska jak warszawa i jej do niej nie porównuj!
Nie wiesz nie wypowiadaj się. |
|
|
|
 |
Bandyta
Moderator

|
Wysłany: 2012-12-29, 17:03
|
|
|
Ale bez kłótni. Warszawa nie ma nic ciekawego do zżynania, a kolor w Łodzi może być taki jaki oni sobie chcą. a to że Warszawa ma taki sam? Trudno. Kogo to interesuje. |
_________________ "Już podkładają bomby i bluźnią nam z meczetów
Zhańbili głos Europy wrzaskami z minaretów
A gdy wprowadzą szariat, pogardzą kobietami
Za niezakrycie głowy zabiją kamieniami" |
|
|
|
 |
Ptramowicz [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-12-29, 17:25
|
|
|
Bandyta napisał/a: | Ale bez kłótni. Warszawa nie ma nic ciekawego do zżynania, a kolor w Łodzi może być taki jaki oni sobie chcą. a to że Warszawa ma taki sam? Trudno. Kogo to interesuje. |
Dziękuję za dobre słowa.
Koniec OT |
|
|
|
 |
|